Mit tegyünk hőhullámok alatt?

Cool Life
COOL Life
2024.07.31.
5 perc olvasás
mit-tegyunk-hohullamok-alatt.jpg

Túl a legforróbb nyár nagy részén mindenki számára világos, hogy muszáj egyre több energiát fordítanunk a hőhullámok elleni védekezésre, alkalmazkodásra. A Cool Life projektben a hosszú távú megoldásokra koncentrálunk, úgy kell átalakítanunk a városunkat, hogy elviselhetőbbek legyenek a hőhullámos időszakok, amik egyre többször és hosszabban lesznek velünk.

A hőségriadók alatt a szakemberek nem véletlenül igyekeznek mindenféle tanácsokkal ellátni a lakosságot: ha 25 °C fölé emelkedik a napi középhőmérséklet, statisztikailag 15%-al nő a halálozások száma, ha pedig 27 °C-et is meghaladja, 30% a többlethalálozás. Ha melegszik a levegő, az emberi szervezet is elkezd melegedni, és ha nem sikerül megfelelően lehűteni, ez súlyos egészségügyi problémákat okoz. A legtöbb tanács is erre irányul: hogyan hűtsük le a környezetet, magunkat, és persze ne felejtsünk el segíteni a környezetünkben azokon, akik valami miatt nehezebben alkalmazkodnak a hőséghez.

Összeszedtük ezeket a legfontosabb alapelveket, tippeket:

Otthon

Árnyék

Megfelelő és fegyelmezett árnyékolással, viszonylag sokáig hűvösen tartható egy lakás, érdemes reggel azonnal lehúzni a redőnyöket, behúzni a függönyöken, amint az első napsugár a házra vetül. Ha nincs árnyékoló, az ablakokra ragasztott kartonpapír is sokat segít.

Párologtatás

A víz párolgása hőt von el a környezettől, hűti a levegőt, egy vizes függöny, benedvesített lepedő vagy a bent kiteregetett ruhák is segíthetnek a benti hőmérsékleten. Sajnos ez csak egy bizonyos pontig működik, ahogy párolog a víz, telítődik a levegő, ha túl magas a páratartalom lassul a párolgás. Ezért érezzük kellemetlenebbnek a magas páratartalmú levegőt, ugyanis rólunk sem tud elpárologni a víz, izzadság, így a szervezet sem tud lehűlni.

Szellőztetés

Ahogy a kinti levegő hűvösebb mint a benti, engedjük be a friss levegőt. Érdemes lehet ezzel a céllal egy hőmérőt tenni az ablak külső és belső részére, nem mindig könnyű megállapítani, az interneten írt hőmérsékletet a városon belül is sokat változhat. A leghűvösebb a hajnali órákban van, épp ezért nehéz elcsípni ezt az időszakot, és reggel időben becsukni az ablakot, ahogy melegszik a levegő.

Klíma

A klímának sok hátránya van, egyrészt rengeteg áramot fogyaszt, drága a beszerelése, és fűtjük vele az utcákat, akkor is ha megújuló energiát használunk hozzá, így hosszú távon csak ront a helyzeten. Szárítja a levegőt, ami nem tesz jót a nyálkahártyáknak, izületeknek, érdemes mértékkel használni, és időnként alaposan kitisztítani. Fontos tudni, hogy bár van külső egység, a klíma csak a belső levegőt hűti és keringeti, tehát érdemes mellette néha szellőztetni, hogy ne használódjon el a benti levegő. A hátrányai ellenére ha nagy a forróság, jobban járunk az egészségünk szempontjából ha klimatizált helyiségben tudjuk átvészelni a legmelegebb órákat. Ez fontos egyelőségi kérdéseket is felvet, a magyar lakások körülbelül negyedében van klíma, sokak számára ez a megoldás nem elérhető. A katasztrófavédelem honlapján elérhetőek azok a klimatizált helyiségek, ahova bárki bemehet hűsölni.

Fűtés

Érdemes az összes hőforrást minél kevesebbet használni, kihúzni a melegedő laptoptöltőt, telefontöltőt, LED-es izzókat felszerelni, és későbbre időzíteni az olajban vagy sütőben sült ebédeket, 60 fokos mosásokat.

Szervezet

A szervezetünk nagyon igyekszik megfelelő hőmérsékleten tartania magát, amire a legfőbb eszköze az izzadás. A bőrünkről párolgó izzadtság, ahogy folyékonyból légneművé válik, hőt von el a környezetből, és hűti a bőrünket. Ehhez érdemes mindenféle segítséget megadnunk a szervezetünknek, és semmiképpen nem gátolni, például izzadásgátló dezodorok helyett olyat válasszunk, ami csak a kellemetlen szagokat segít megszüntetni.

Víz - belül

Az izzadáshoz szükséges vizet mindenképp pótolni kell, a napi 2,5-3 liter vízfogyasztást érdemes ilyenkor megduplázni. Erre is sok jó tipp létezik, hogyan ne felejtsünk el hidratálni, legyen mindig egy pohár víz a látómezőnkben, amit töltsük újra minél többször, és igyuk is meg előtte, van olyan is, aki ébresztőt állít a telefonján, hogy ne felejtsen el eleget inni. A dehidratáló tevékenységek különösen rosszat tesznek ilyenkor, cukros üdítők, kávé, alkohol mind vizet vonnak el a szervezettől, ami ilyenkor nagy bajt tud okozni. A nagyon hideg italokkal is érdemes vigyázni, gyomorgörcsöt is okozhat egy pohár jeges víz.

Víz - kívül

Segíthetünk a szervezetnek azzal, hogy kívülről hűtjük, vizezzük magunkat, akinek van rá lehetősége, hideg zuhannyal, vizes ruhákkal, vizes törülközővel, asztalra készített vízpermetezővel, slaggal, vízipisztollyal. Ha van fagyasztónk, a víz jég formájában is szuper, és lábat, csuklót, tarkót célozva gyorsan lehűthetjük magunkat: egy lavór jeges lábvíz, vagy a csuklóra tett jégkocka sokat segít. A párolgást is megsegíthetjük egy ventillátorral, a levegő mozgása miatt gyorsabban párolog a víz a bőrünkről, és a ventillátor elfújja a levegőt, amit a testünk melege már felmelegített.

Ruha

A legfontosabb, ha ki kell mennünk a szabadba, legyen rajtunk sapka, hogy védjük a fejünket a sugárzástól. A lenge, nem műszálas anyagok ilyenkor a legjobbak, a lényeg, hogy a bőrünk tudjon párologtatni. A világos színek is előnyösek, jobban visszaveri így a ruhánk a napsugárzást. Nem árt ha van a táskánkban ilyenkor egy kendő, felső: ha átizzadt pólóban egy nagyon lehűtött térbe érkezünk, könnyen megfázhatunk.

Ionok

A sok izzadással nem csak vizet, hanem sót, ásványi anyagokat is veszítünk ezek pótlására is oda kell ilyenkor figyelni. Jók erre a sportitalok, vízben oldott só, sós ételek, de a kovászos uborka leve is jó ötlet.

Sport

Ahogy a lakást sem érdemes belülről fűteni, ilyen időben a szervezetet sem: aki csak tudja kerülje a testmozgást, fizikai munkát a kánikulában.

Alvás

A hosszú hőhullámoknak, és a hősziget hatás miatti forró éjszakák legjobban azért viselik meg a szervezetet, mert éjszaka se tudunk pihenni. Jó tipp lehet az ágyneműt betenni a hűtőbe alvás előtt, vagy a lepedőt vízzel permetezni, hogy hűvösebb legyen.

Környezet

Embertársak

Ahogy a covid alatt sokan segítettek időseknek bevásárolni, gyógyszertárba menni, hőhullámok alatt is jól jöhet a segítség. Az idősek, krónikus betegek, várandós anyukák, kisgyerekek különösen veszélyeztetettek ilyenkor, az ő hőháztartásuk nehezebben birkózik meg a szervezet állandó hűtésének feladatával.

Állatok, növények

Madaraknak, kutyáknak, macskáknak is kitehetünk vizet, és a növényeket is érdemes extra figyelemben részesíteni. Fontos, hogy a locsolást estére, vagy kora reggelre időzítsük, könnyen kiégnek a növények, ha nem így teszünk.

A következő generációk valószínűleg már rutinszerűen készülnek majd a hőhullámokra, fontos minél inkább olyan környezetet kialakítani, ahol a lehető legkönnyebb lesz elviselni ezeket a körülményeket.

Vigyázzunk magunkra, egymásra!

Share this post

Related news

thumbnailDevelopment

3D-ben szkennelik be Szeged fáit

2024.09.18.
A legmodernebb technológiával, lézeres távérzékeléssel és 360-as kamerákkal szkennelik be a Szeged közterületein lévő fákat a Cool LIFE projekt keretein belül.

Follow us!